Dla fanatyków kuchni, która zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, doskonałą propozycją jest kuchnia italiano, a wobec tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich potraw na całym globie, a dania jakimi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, też Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż obok kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z w największym stopniu popularnych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z gigantycznej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej też przypraw, jakkolwiek oraz parmezanu – sera, który lubią wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces swojej renomy kuchnia włoska zawdzięcza wspomnianym wyżej przyprawom, do których należą pomiędzy innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz naturalnie rozmaryn. Prócz tego, Włosi lubią również pomidory, oliwki, czosnek oraz oczywiście cebulę.
Złączenie należytych składników z dobrymi przyprawami daje niesamowite wrażenia i powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest branżą kuchni włoskiej i co wyróżnia ja spośród innych? Największym walorem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz standardowych znanych nam dań takich, jak makaron lub pizza, kuchnia włoska oferuje o wiele więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To oczywiście w owocach morza i daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.