gdzie zjeść w Krakowie

Kraków- nie jedynie zabytki, jakkolwiek również wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz śliczne zabytki – to także sztuka kulinarna i lokalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, gdy gra toczy się o dania oraz lokalne produkty.

polecana restauracja w Krakowie

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez idealnych towarów. Kraków słynie w głównej mierze z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary często tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezlik wyśmienitych regionalnych składników – turyści w większości wypadków poszukują gotowych dań, jakie za pomocą doznań kubków smakowych zaprezentują tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup powinni skosztować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, który wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go również specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Najczęściej obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź kompozycją suszonych ziół.
Mniej legendarnym, chociaż także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po charakterystycznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/bianca/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, którzy wyszukują innowacyjnych, krajowych regionalnych kuchni oraz towarów, za pomocą jakich mogą o wiele prawidłowiej zaznajomić Kraków oraz jego okolice.